Waarom zijn LED Lampen zo populair anno 2023?

In het kader van duurzaamheid, mogen LED lampen vandaag de dag natuurlijk niet meer ontbreken. Led-lampen (Light Emitting Diode) zijn een soort elektrische lampen die gebruik maken van led-technologie om licht te produceren. Ze zijn efficiënter, duurzamer en milieuvriendelijker dan traditionele gloeilampen en halogeenlampen, en zijn daarom een populaire keuze voor verlichting in huizen en andere gebouwen. Waarom deze lampen anno 2022 zo ontzettend populair zijn, vertellen we je in dit artikel. Dus maak jij nog niet overal in huis gebruik van deze nieuwste verlicht techniek, dan is het zeker de moeite waard om onderstaande punten een goed door te lezen.

De voordelen zijn enorm

De voornaamste reden waarom steeds meer mensen kiezen voor het gebruik van LED lampen, is natuurlijk omdat ze een stuk zuiniger zijn dan de gloeilamp of halogeenlamp die we natuurlijk al sinds jaar en dag kennen. Omdat er daarnaast nog veel meer voordelen zijn, hebben we de belangrijksten voor je op een rijtje gezet:

 

Ze zijn zeer energie-efficiënt: led-lampen gebruiken tot 80% minder energie dan gloeilampen en tot 50% minder energie dan halogeenlampen. Dit kan leiden tot significante besparingen op uw energierekening.

 

Ze hebben een lange levensduur: led-lampen kunnen tot wel 50.000 uur meegaan, wat ongeveer 25 keer langer is dan een gloeilamp en ongeveer 10 keer langer is dan een halogeenlamp.

 

Ze zijn duurzaam: led-lampen bevatten geen giftige stoffen zoals kwik, wat betekent dat ze beter zijn voor het milieu dan sommige andere soorten lampen.

 

Ze zijn gemakkelijk te installeren: led-lampen passen in de meeste bestaande fittingen en zijn daarom eenvoudig te vervangen door bestaande lampen.

 

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en vormen: led-lampen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen en vormen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen en stijlen.

 

De nadelen van LED lampen

Zijn er naast voordelen dan ook enkele nadelen te bedenken? Ja die zijn er! Ondanks het feit dat ze natuurlijk niet in verhouding staat tot de voordelen, hebben we ze hieronder wel voor je benoemd:

 

Hoge aanschafprijs: Hoewel de prijzen van LED-lampen de laatste jaren sterk zijn gedaald, zijn ze nog steeds duurder om te kopen dan conventionele gloeilampen of spaarlampen.

 

Minder geschikt voor dimmer: Sommige LED-lampen functioneren niet goed op dimmers of kunnen een geluid maken wanneer ze worden gedimd. Dit kan worden opgelost door het kopen van LED-lampen die speciaal zijn ontworpen voor gebruik met dimmers.

 

Uiteraard verandert de techniek met de dag, dus wat vandaag een nadeel is, kan volgende week wel een voordeel zijn.